Laccio d'amore

Laccio_d_amore

Bemutatkozik a Laccio d’amore néptánccsoport


A Canterina Kamarakórus meghívására városunkba érkezik az olaszországi Laccio d’amore néptánccsoport. Az Egerszeg Fesztivál időpontjára eső vendégeskedés lehetőséget ad arra, hogy újabb színfolttal gazdagodjon a művészeti program. A Penna Sant’Andrea-beli folklór együttes fő céljaként a teramoi és abruzzoi néphagyományok, valamint az együttessel azonos nevű tánc megőrzését tűzte ki.


Megalakulásától kezdve, a húszas éveke elejétől a tánccsoportot számtalanszor hívták vendégül különféle országos rendezvényekre: 1929-ben Rómába Umberto di Savoia herceg esküvőjére, Nápolyba a Piedigrotta-i fesztiválra, Agrigentoba a Mandulavirágzás fesztiválra (1955-ben, első díjat kaptak), Nizzába a Nemzetközi Folklórfesztiválra (első helyezés a legjobb külföldi csoport kategóriában)...


A 70-es évek közepétől a Laccio d’amore Olaszország egyik legfontosabb folklór együttese, a főbb hazai és európai népzenei rendezvények állandó szereplője, különféle színvonalas rendezvényeken képviselik Abruzzo tartományt a világ minden táján.


A Laccio d’amore gyökerei a leghitelesebb tanulmányok szerint a prehisztorikus időkre nyúlnak vissza, utolsó maradványaként egy olyan falusi liturgiának, mely többek közt a termékenység segítésével volt kapcsolatban.


Penna Sant’Andrea-ban a “laccio” táncait esküvők alkalmával szokták előadni, s a szalagok fonásával jóslatot mondanak a pár jövőjére vonatkozóan.

 

http://www.youtube.com/v/-_jU3lItdT8?fs=1&hl=hu_HU&rel=0