Prószafesztivál

Prosza

Minden napra egy prósza
Végignézve a XVII. Egerszeg Fesztivál „zenészgárdáját” kimondatlanul is adódik a megállapítás, idén is parádés felhozatal garantálja a fesztiválhangulatot. Jól tudjuk azonban, hogy a talpalávaló mellé finom ételek is dukálnak. Ha pedig Egerszeg Fesztivál, akkor Prószafesztivál, ez nem is lehet kérdés. Megszoktuk már, hogy e közkedvelt kulináris sokadalom programfelelőse a Keresztury Dezső ÁMK évről évre előrukkol valami újdonsággal, hiszen olykor a merész fűszerezéssel, máskor 
Magyarország megyéinek kisütésével kápráztatják el a közönséget. Idén azonban valami egészen különleges dologgal készülnek az ÁMK lelkes munkatársai. A részleteket Kondor Anita igazgatónő árulta el.


- A felvezető alapján nem kell aggódnunk, hogy a fesztivál időközben szimbólumává vált krumplis finomság nélkül marad a nagyérdemű. Hányadik éve is kerülnek elő a sütők a raktárból?


- Immár 15 éve, hogy intézményünk szervezi a hagyományos prószafesztivált és gondoskodik a Fesztivál vasárnapjának eledeléről.


- Térjünk a lényegre. Hogy finom lesz, nem kételljük, de mi adja az idei Prószafesztivál különlegességét?


prosza_2Az idei valóban különleges lesz, mert hivatalosan bejelentettük Sebestyén István úrnak, a Magyarországi Rekordok koordinátorának a következőt: 1 óra alatt (12.00-13.00 óráig) sütünk "Minden napra 1 prószát" azaz 365 darabot. A prószákat 20 csapat 40 lángon készíti, melyeket egy hosszú asztalra rakunk ki. Újdonság lesz továbbá, hogy a rekordfelállítás alatt minden csapatnak lesz legalább egy „Prószafutára”, aki hordja a kisütött prószákat az asztalra. A szakértő zsűri ezt külön értékelni fogja. A kísérlet alatt hivatalos „riporter” közvetíti a történéseket. 13 órától pedig a már jól megszokott módon zajlik a Prószafesztivál és sok díj vár a csaptokra különböző kategóriákban. Már most várjuk a régi és az új, vállalkozó szellemű csapatok jelentkezését intézményünk elérhetőségein, akik szeretnének részt venni a rekord-kísérletben és a fesztiválon egyaránt.


- Hogyan jött az ötlet?


prosza_3A rekordfelállítás gondolata Kiss Krisztián szervező kollégánkban vetődött fel, ami úgy gondolom nagyszerű ötlet, és a többieket is fellelkesítette. Azóta folyamatosan egyeztetünk, a szervezésben már mindenkinek megvan a feladata, szerepe.


- Háromszázhatvanöt napból sem kevés de prószából sem. Lesz annyi asztal, amin elfér a sok lepény, vagy a Kossuth utca lakói is lehoznak néhány sámlit, stokedlit? Félretéve a viccet, milyen műszaki előkészületeket igényel a nagyüzemi prószasütés lebonyolítása?


Természetesen, szeretettel várjuk a Kossuth utca lakóit is, de a konyhai berendezéseket ezúttal nyugodtan otthon hagyhatják (mosolyog – a szerk.). A sütéshez mind a 20 csapat 2-2 db serpenyőt kap, hogy egyforma méretűek legyenek a prószák. A „rekorder” prószák elhelyezésére közel 40 db sörasztalból egy kb. 100 méter hosszúságú óriásasztalt rakunk ki a Dísz tértől a Petőfi utcáig, a kórház irányába.


- Ha valaki kedvet kap egy ilyen rekordkísérlethez, és úgy gondolja, hogy holnap szilvás gombóccal rakja körbe a Dísz téri szökőkutat, hova forduljon? Milyen feltételeknek kell megfelelni?


prosza_5Mindenképpen célszerű előzetesen felvenni a kapcsolatot a koordinátorra, aki elmondja a véleményét a kísérletről, majd egy részletesebb űrlapot kell kitölteni, ami alapján kalkulációt készít a bejegyzésről, majd a rekordról Diplomát is kiállít.


- Még ki sem sültek a prószák, de ha jól tudjuk, már mind a háromszázhatvanötnek van gazdája. Jól tudjuk?


Igen, valóban így van. A hitelesítést követően jótékony célra ajánlják fel a csapatok az általuk elkészített csemegét, így nem csak a fesztiválozó közönség, de a József Attila Idősek Otthona és a Nyugdíjas Gondozóház lakói is részesei lesznek a Prószafesztivál hangulatának.


Ezek után nincs más teendő, mint jól az emlékezetünkbe vésni a dátumot, 2011. május 15-ét, amikor mindenki kedvére lakmározhat a „rekorderlátta” krumpliprószából.

(H.G.)