Holdviola

holdviola_1A Holdviola dédelgetett dallamai a Fesztiválon
A Holdviola egyszerre népi és modern, dalaikban a hagyományok tisztelete legalább annyira mérvadó, mint az a semmivel össze nem téveszthető, olykor meglehetősen merész, mégis lelket simogató hangzásvilág, amivel az együttes a szakma és a közönség elismerését egyaránt kivívta. Népdalokat modern elemekkel ötvözni nem új keletű próbálkozás, jó néhány példát láttunk erre a magyar könnyűzenében, a Barta Zsófia, Farkas Péter és Gál Lajos alkotta formáció azonban, mintha merőben máshová helyezné hangsúlyokat.

Mitől lesz egy népdal igazán holdviolás?


- Gál Lajos: Általában egy zenekar megszólalását, dalainak jellegét erősen meghatározzák a csapatot alkotó zenészek. Nálunk sincs ez másképp. Ahogyan a Holdviola megszólal, abban benne van mindhármunk zenei ízlése, gondolkodásmódja, érzései. Különösebben nem gyártunk elméleteket arról, hogy mitől is „holdviolás” egy zene, egyszerűen ösztönből csináljuk a dolgokat.


- Farkas Péter: Amiért szerintem a mi zenénk szerethető az nem is feltétlenül csak a zenében, önmagában keresendő. Azok a népdalok, amikkel foglalkozni kezdünk egytől – egyig közel állnak hozzánk. Úgy dédelgetjük őket, mint saját gyermekeinket. Talán az emberek, akik megszerettek bennünket, ezt érzik ki a dalainkból.


- A trió 2006-ban alakult, az átütő siker azonban, legalábbis a „színes” lemezeket és a különféle díjakat tekintve, napjainkban köszöntött be. Mivel teltek az előző évek?


- Farkas Péter: Az első 2 évben szinte csak a műhelymunka szintjén működött a zenekar. Csak pár koncertet adtunk. Dalírással teltek ezek a hónapok. Ekkor születtek meg a Madárka c. debütáló albumunk dalainak első verziói. Lajos 2008 nyarán csatlakozott hozzánk, s igazából ekkor kezdődött el az az intenzív időszak, ami mai napig tart.


holdviola_2- Munka közben bizonyára nem díjak vagy aranyozott mikrofonok lebegnek az alkotó szeme előtt, az elismerés viszont mindenkinek jól esik. A Fonogram - Magyar Zenei Díj zsűrije az „Év hazai felfedezettje – 2011” címmel tűntette ki az együttest. Mit érez az ember, amikor egy rangos mezőnyben a saját nevét hallja?


- Gál Lajos: A magyar zenész szakma egyik legrangosabb elismerése a Fonogram díj. Az, hogy ebben az erős mezőnyben mi három kategóriában is bekerültünk a jelöltek közé, már önmagában is nagy öröm. Ráadásul, hogy az „Év világzenei albuma” kategóriában a szakma beválasztotta a lemezünket az év legjobb öt albuma közé, olyan előadók társaságában, mint a Csík zenekar, vagy Nikola Parov, már szinte egy díjjal is felért számunkra.


- Farkas Péter: Mégis, mikor „terítékre kerültünk” szapora szívdobogással figyeltük a díjátadó szavait. Amikor hozzáfűzte gondolataihoz, hogy egyik személyes kedvence a díjazott, bevillant valami, hogy ezek mi leszünk. Felemelő érzés, hiszen ezt a díjat a szakmától kaptuk. Elismerés a zenésztársadalomtól, és jól eső visszajelzés, hogy értékelik a munkánkat.


- Aki látott már Holdviola koncertet, tudja, hogy a színpadi produkcióik gazdag néptáncos koreográfiával válnak teljessé. Kiknek köszönhetjük a megigéző látványt?


- Gál Lajos: Három éve csatlakozott hozzánk Magyarország egyik kiemelkedő tánccsoportja a Szinvavölgyi Táncműhely. Ők amellett, hogy a néptáncos szakma kiemelkedő képviselői, a modern táncszínházi produkciókban is otthonosan mozognak. Dalainkra Maródi Attila alkotja meg az autentikus elemeket a modernnel ötvöző, gyönyörű koreográfiákat.


- A magyar népdalgyűjtemény páratlan gazdagságát példázza, hogy a Zenetudományi Intézet túl van a kétszázezredik népdal regisztrálásán. Bőséges alap kínálkozik tehát a tervek szövögetésére. Hogyan tovább a két sikeralbum után?


holdviola- Farkas Péter: Tavaly december 26-án, Budapesten a Millenáris Teátrumban tartottunk egy különleges karácsonyi koncertet, mely egyben az új „Vándorfecske” című albumunk lemezbemutatója is volt. Az erről a koncertről készült hang és képfelvételeken dolgozunk jelenleg. Ebben az esztendőben ennek a koncert DVD-nek a megjelenését tervezzük. Természetesen a színpadi műsorunk csiszolgatásával, új dalok írásával is foglalkozunk, és persze szeretnénk minél több helyre eljutni, hogy élőben találkozhassunk közönségünkkel.


Ha a DVD-re várnunk is kell, a tervek egy részét biztosan sikerül teljesíteni, hiszen az Egerszeg Fesztivál remek alkalmat kínál a közönséggel való élő találkozásra és az egyébként laikus szemmel teljesen késznek tűnő színpadi műsor csiszolgatására.

(H.G.)

 http://www.youtube.com/v/fLi6dIC9FbA?fs=1&hl=hu_HU&rel=0

 http://www.holdviola.hu/