FreshFabrik

FreshFabrik1Álmokról, a zene mindenhatóságáról és parfümről a FreshFabrikkal
Zajlik az élet a FreshFabrik háza táján. Ez év április végén jelenik meg az új korong „Mora” címmel, a „Stealing the sun” című klip pedig akkorát szólt, hogy a hazai rádiókban jelenleg ez a harmadik legtöbbet játszott szám. Fellépésük az Egerszeg Fesztiválon is minden bizonnyal ütni fog, mint a tíz tonnás gőzkalapács, idézve a legnagyobb videó-megosztó portál egyik kommentelőjének szavait.


- Mielőtt belemennénk a részletekbe, határozzuk meg a FreshFabrik koordinátáit, már csak azért is, mert a zalaegerszegi közönség – legalábbis mostanában - nem igazán találkozott veletek.


- Az együttes jelen felállásában 3 főből áll: Kovács Levente, Oláh Szabolcs és Szabó András, de a koncerteken, így az összes hazai fesztiválon, - ahol reményeink szerint mindenütt találkozhat majd a Fabrikkal a fesztiválozó nagyközönség -, lesz még a színpadon egy plusz gitáros (egyszer – egyszer billentyűs) is, Szvoboda László személyében. Zenei stílusát tekintve továbbra is, mint ahogy azt már az elmúlt évek alatt megszokhatták tőle, valahol a pop-rock és az indusztriális metál határmezsgyéjén táncol és énekel a formáció, épp úgy élőben, mint a hamarosan megjelenő új, „Mora” című albumon.


freshfabrik_220- Fellapozva az 1992-ben alakult csapat életútját szép számmal találunk benne izgalmas állomásokat a San Francisco- i klip premiertől a német, olasz turnékon át a cseh album megjelenéséig, nem beszélve sok más külföldi szereplésről. Nem sokan mondhatják el magukról, hogy ilyen széles nemzetközi pályát jártak be. Milyen emlékek fűződnek ehhez az időszakhoz?


- Ezek voltak – legalább is így több mint egy évtized távlatából visszatekintve – talán a legszebb éveink. Szabadság, szerelem, a zene mindenhatósága s az álmok, melyek a végtelent célozták meg akarva akaratlanul. Nem számított semmi, csak a barátság és a közös jövő, valamint az önmegvalósítás maximalizálása a muzsika útján. Nem kellett a nyugdíjjal, az utódok programozottan előírt nemzésével és semmiféle kötelezettséggel foglalkoznunk, csak azzal, hogy milyen legyen az első album és a zenénk, valamint a koncerteken hogy érezheti a kollektíva és a közönség is a lehető legjobban, legfelhőtlenebbül magát.


- 2008-ban megannyi fellépéssel a hátatok mögött búcsúkoncertre került sor, míg nem jó egy évvel ezelőtt, mégis megnyomtátok a reset gombot. Az eredmény pedig kézzel fogható, olyannyira, hogy a boltok polcairól talán már le is emelhető az ötödik lemez.

- A legújabb FF lemez reményeink szerint ugyanúgy formabontó lesz, mint az előzőek. Megálmodtunk egy sajátos zenei stílust, amit „POWER POP” névre kereszteltünk és rendkívül izgalmakat tartogat mindazok számára, akik a megjelenést (április 31.) követően belehallgatnak a legújabb FF dalokba. Végre, Oláh Szabolcs énekes - gitáros frontember kreatív énektudásának köszönhetően, megvalósulhat Levi több évtizedes nagy álma, hogy mind a korongon, mind élőben a koncerteken, olyan ének dallamok csendüljenek fel, amilyeneken magunk is nevelkedtünk egykoron. Szeretnénk, hogy a zenénk olyasfajta hatással legyen a közönségre, mint a „parfüm”, amely megbabonázza, és szerelemre gerjeszti mindazokat, akik közelebbi kontaktusba kerülnek vele.

- Tartózkodva a nagy szavaktól, a „Stealing the Sun” klipjét nézve még egy a műfaj iránt kevésbé rajongó nézőben is az a meggyőződés alakul ki, hogy ez vérprofi, de legalábbis, - mai szóhasználattal élve – nagyon ott van. Hogyan készült a videó?

Freshfabrik- Egyáltalán mit gondoltok a profizmusról, milyen a jó zene?

- A profizmus szerintem puszta koncentráció, empátia és emberszeretet kérdése. Na megpersze szükségeltetik hozzá némi tehetség is, de voltaképpen csak a fenti tényezők teljes együttállása estén beszélhetünk a szó legszorosabb értelmében profizmusról. Az is a profizmust erősítheti, ha egy ember, egy közösség felismeri az adott pillanat hevében, magában a helyzetben rejlő lehetőségeket, potenciálokat, és hát a „Stealing the Sun” klip helyszínei, egész koncepciója is voltaképp egy ilyesfajta felismerés sorozat következménye volt. Azzal is előrébb vagyunk a 10 – 15 évvel ezelőtti önmagunkhoz képest, hogy immáron Levi és Szabi nem csak a zeneszerzésben és szövegírásban jeleskednek, de még a klipet is magunk forgatjuk egy olyasfajta munkamegosztással, ahol Levi és Szabi rendez, Levi forgatókönyvet ír és vágja a klipeket, Szabi, pedig mint grafikus egyben felelős az FF összes vizuális megjelenéséért is. Akit még érdemes megemlíteni, és nagy segítségünkre volt mindvégig a forgatások során - tehát az új album mindkét eleddig elkészült videójánál „Stealing” és „Woman” - az Szatmári Tamás operatőr.

- A FreshFabrik számára egyáltalán nem ismeretlen a fesztiválok világa: Sziget, Volt, EFOTT, Hegyalja, hogy csak a nagyobbakat említsük. Májusban pedig az Egerszeg

Fesztivál krónikájába is beírják magukat. Milyen jellegű koncertet ígértek?

- Röviden és velősen fogalmazva: fincsi, izgalmas és ütős lesz. Nem akarom önmagam ismételgetni, de talán leginkább a „Parfüm” című könyv legkatartikusabb záró jelenetéhez lesz hasonlatos maga a FreshFabrik koncert a hallgatóság számára, tértől, időtől és kortól teljesen függetlenül.

http://www.youtube.com/v/58ivrK0CY30?fs=1&hl=hu_HU&rel=0 

http://www.freshfabrik.com/